Przepis na wielkanocny żurek
Zgodnie z naszą tradycją, z przyjemnością prezentujemy Państwu przepis, skrupulatnie sprawdzony przez zespół ekspertów PragmatIQ.
Niech ten wiosenny czas napełni Państwa serca nadzieją i spokojem, a chwile spędzone z bliskimi będą pełne radości.
Zespół PragmatIQ

Żurek
Składniki:
- 400g wędzonych żeberek
- 4 białe surowe kiełbaski
- 300 g wędzonej kiełbasy
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml zakwasu na żurek
- Kilka suszonych grzybów
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 marchewki
- Kawałek pora
- Kawałek selera
- 1 pietruszka
- Sól, pieprz
- 2 łyżki majeranku
- 3 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
1. Żeberka i włoszczyznę zalać ok. 2,5 l wody i gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liści, ziela, grzybów i czosnku pod przykryciem ok. 1,5 godz.
2. Następnie dodać białą kiełbasę i parzyć ok. 15 min.
3. Wyjąć wszystkie składniki, tak by w garnku pozostał sam bulion.
4. Żeberka obrać i pokroić mięso drobniej, kiełbasę pokroić w talarki. Do gotującego się czystego bulionu wlać zakwas i gotować kilka minut.
5. Na patelni podsmażyć cebulę z pokrojoną wędzoną kiełbasą.
6. Taką zasmażkę , białą kiełbasę i mięso z żeberek dodać do żurku, następnie dodać śmietankę, chrzan i majeranek. Gotować całość jeszcze ok. 10 minut.
Smacznego!
Aktualności
