Przepis na wielkanocny żurek

Zgodnie z naszą tradycją, z przyjemnością prezentujemy Państwu przepis, skrupulatnie sprawdzony przez zespół ekspertów PragmatIQ.

Niech ten wiosenny czas napełni Państwa serca nadzieją i spokojem, a chwile spędzone z bliskimi będą pełne radości.

Zespół PragmatIQ

IMG_7175

Żurek

Składniki:

  • 400g wędzonych żeberek
  • 4 białe surowe kiełbaski
  • 300 g wędzonej kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml zakwasu na żurek
  • Kilka suszonych grzybów
  • 100  ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 2 marchewki
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego

1. Żeberka i włoszczyznę zalać ok. 2,5 l wody i gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liści, ziela, grzybów i czosnku pod przykryciem ok. 1,5 godz.

2. Następnie dodać białą kiełbasę i parzyć ok. 15 min.

3. Wyjąć wszystkie składniki, tak by w garnku pozostał sam bulion.

4. Żeberka obrać i pokroić mięso drobniej, kiełbasę pokroić w talarki. Do gotującego się czystego bulionu wlać zakwas i gotować kilka minut.

5. Na patelni podsmażyć cebulę z pokrojoną wędzoną kiełbasą.

6. Taką zasmażkę , białą kiełbasę i mięso z żeberek dodać do żurku, następnie dodać śmietankę, chrzan i majeranek. Gotować całość jeszcze ok. 10 minut.

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.