Sprawdzony przepis na Wielkanoc

Tradycyjnie przedstawiamy Państwu nasz najnowszy przepis, który został starannie zweryfikowany przez nasz zespół ekspertów PragmatIQ.

W tym wyjątkowym czasie, wypełnionym nadzieją i budzącą się do życia naturą, życzymy Państwu spokoju w sercu oraz wyjątkowych chwil w gronie najbliższych.

Zespół PragmatIQ

MicrosoftTeams-image (6)

Babka cytrynowa

Składniki:

  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g roztopionego masła
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.

2. Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli miksujemy na puszystą i gęstą masę (ok. 8 – 10 minut).

3. Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy powoli roztopione i ostudzone masło, sok z cytryny oraz skórkę.

4. Na koniec dodajemy suche składniki i chwilkę miksujemy do połączenia.

5. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka.

6. Studzimy w formie, następnie powoli wyciągamy i dekorujemy cukrem pudrem.

 

Smacznego!

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.